Какво са восъчни основи и каво трябва да знаем

Ако случайно гледате пчелички и ви потрябват нови восъчни основи то можем да ви препоръчаме производители – восъчниoснови.com са пчелари произвеждащи дадан блат и многокорпусни восъчни основи с домашен пчелен восък добит от тях или техни колеги. Типичните восъчни основи имат светло-жълт цвят и силен мирис на восък.
Трябва да се има в предвид че пчелният восък не е същият като обикновеният свещарски восък с разликата че за да се намали цената на свещите материалът се заменя с химичен восък който няма полезен ефект при изгарянето му. При изгаряне на истински пчелен восък ароматът е много специфично меден и има лек оттенък на билките от който е извлечен.

Защо точно домашни свещи?

Правенето на домашни свещи е много забавно и след това създава уникална обстановка в домът ви. Горенето на восъчни свещи е много полезно за здравето ви тъй като те отделят много положителни йони който убиват патогените във въздуха. За разлика от пчелните восъчни свещи химическите са доказано токсични за въздухът и хората в близост до тях. Те могат да бъдат опасни при консумация от малки деца. Пчелният восък не е вреден и дори се дава като хранителна добавка.

Как да си направим домашни восъчни свещи?

Има няколко варианта за правенето на свещи за това ще започнем с лесния вариант. Взимате една восъчна основа и я загрявате с сошуар докато тя леко омекне така че да може да я навиете около влакното което ще ползвате за фитил. Препоръчително е фитилът да е по-дебел понеже пчелният восък гори бавно. Навивате и сте готови!

Ако искате да направите по специфична форма или да оцветите вашият восък ще се наложи първо да го разтопите на водна баня. След като се разтопи добавете няколко маслени бой в цвета който искате да постигнете. Напръскайте с олио леко вътрешността на чашата след това поставете фитила в центъра и го опънете до най-горната част на чашата. Излейте внимателно разтопения восък без да падне фитила. Готово.

Най хубавото е че ако не се справите винаги може да претопите восъка и да опитате отново с нова форма.

Домашни восъчни играчки?

За по-напреднали свещари може да опитат да си направят някоя малка фигурка. За да направите това трябва да добавите 1/3 талк (прах против изпотяване) в восъка и да разбъркате до еднаква консистенция. Това ще накара восъка да се е много по здрав но същевременно ще ви позволи да го драскате и оформяте с остър предмет.

За повече информация – www.восъчниоснови.com