Ховърборди – моден хит или умно решение

Напоследък виждаме все повече и повече млади хора да се движат с тези нови превозни средства и това ме накара да направя едно проучване какво точно представляват и дали има смисъл да се ползват.

Първото нещо което много ме впечатли е дизайнът на ховърбордовете – те представляват два мотора на които са поставени колела и и степенки. Моторите се командват от електрически жироскоп като се опитва да се поддържа постоянно в хоризонтално състояние състояние. Това е доста трудна задача особенно ако се движите с 12-15 км в час най-висока скорост. Интересното е че им дават средно 15-20 км растояние на зареждане което ги прави много практични. Пре-зареждат се за 2-3 часа и отново може да ги ползвате. Батерийте са 4.4 ампер-часа на 36 волта което се равнява на 200 вата или 0.2 кило/вата. Това ще рече че за 5 зареждания може да минете до 100 километра с разход само 22-25 стотинки за електроенергия – на 220 волта нормално домашно напрежение.

Изглежда основната разлика при ховърбордовете за градски условия са размера на гумите и шарката им. Повечете малки модели – 6.5 инча и 8 инча са с пластмасови гуми без грайфер – предназначени за ползване само при гладки условия. При по-големите модели 8 инча, 10 инча и нагоре гумите са гумени и се надуват което прави карането доста по одобно и позволява преминаването на малки препятствия. По големите от 10 инча ховърборди се водят офроуд и позволяват разходки при значително неравен терен като черен път. Изглежда че разходка в планината по пътека все пак е възможно с такъв високо проходим ховърборд.

Интересното при офроуд ховърбордовете е че те имат дръжка и не са точно електрическият скейтборд който сте си представяли но пък гарантира някаква по висока сигурност при неравни условия. Все още не съм се качвал на такъв но със сигурност бих ако ми изкочи възможност.

В Америка тези умни машинки станаха огромен хит след представянето им чрез видео клип-а на Джъстин Бийбър и групата му карайки и пеейки ховърбордове в синхрон и аранжимент.  Изглежда това предизвиква вълна от ховърбордисти и много известни личности публикуват снимки карайки ховърборд.

Европа винаги е малко по назад от Америка но за сметка на това Ховърбордовете активно превземат държави като Германия и Обединеното Кралство. В България станаха по популярни през 2016 година но все още се срещат сравнително рядко. Изглежда цената на качествен модел от 6.5″ върви около 400 лв а по големите 500 и повече. Офроуд вариантите започват от 1500 лева и нагоре.

Вземайки всичко това в предвид оставам с впечатление че ховърбордовете или поне някоя тяхна разновидност ще зема голяма част от бъдещите ни биологично чисти форми на транспорт. Те предоставят 100% чист начин на транспорт при условие че не се налага да носите товар с вас. Няма как да заменим колата си с ховърборд но пък нащият приятел Елън Мъск от Тесла Моторс предлага електромобилът на бъдещето. Затова предполагам че електричеството ще задвижда повече и повече неща в близко бъдеще и имайки предвид че всеки ще има нужда от повече ток а пък енергетиката е на ръбът на силите си особенно през рекордните студове и жеги започвам да се замислям дали светът е готов да посрешне бъдещето но пък всички други горива ще свършат рано или късно.

Надявам се информацията да ви е била полезна.

Ховърборд Магазин